RI-Expert is onderdeel van Invistra
Zadelmakerstraat 55, 2984 CC Ridderkerk
RI-Expert is onderdeel van Invistra
Zadelmakerstraat 55, 2984 CC Ridderkerk
Een goede RI&E voldoet volgens artikel 5 van de Arbowet minimaal aan deze punten:
Op al die punten geven we samen een antwoord:
Alles moet in de RI&E staan zoals de regels van de Arbowet beschrijven. Maar ook de ISZW (arbeidsinspectie) vindt dit belangrijk. Je moet antwoord geven op de vragen ‘wie, wat, wanneer en hoe’. Concreet moet je de arbeidsrisico’s, de hoogte en de aanpak van risico’s goed beschrijven.
Je moet een eerlijk en realistisch beeld schetsen. Vaak zien we dat een werknemer de inventarisatie opstelt, maar dat is te eenzijdig en niet realistisch. Voorkom dat door meer dan één werknemer te bevragen met een enquête of interview. Daarnaast moeten alle afdelingen en locaties bekeken worden: kantoor, werkplaats, magazijn en de opslagruimte: niets mag vergeten worden.
Is een RI&E van vijf jaar geleden actueel voor jouw bedrijf? Als werkzaamheden en risico’s veranderen, pas dan ook je RI&E aan. Plan controlemomenten in, want je personeel, pand, machines of materialen kunnen veranderen.
Wat doe je als iemand een arbeidsbeperking heeft? Gelden voor uitzendkrachten of studenten andere regels? Wat doe je als een collega zwanger is? Wie is de preventiemedewerker of de vertrouwenspersoon?
Zorg voor duidelijkheid en licht je personeel goed in! Dat scheelt je veel vragen en dus tijd.
Hoe heb je de Bhv geregeld? Wie is er Bhv’er? Is dat voldoende of moeten er meer Bhv’ers komen? Een Bhv-plan is onderdeel van de RI&E en geeft antwoord op zulke vragen.
Lopen werknemers gezondheidsrisico’s? Het is belangrijk dat je dit regelmatig checkt met een gezondheidsonderzoek.
Een RI&E is geen kwestie van goed of fout. Het gaat om de vraag: hoe worden de hoogte van risico’s ingeschat? Want hoge risico’s moet je direct aanpakken!
Doe je dat niet, dan heb je een probleem als er iets gebeurt. En dat wil je toch voorkomen?
Een goede RI&E doe je voor jezelf en de ander!